Posted on

Första jobbet – som elektriker

Du börjar närma dig slutet av studierna och kliver snart ut i arbetslivet. Allt ditt hårda slit ska äntligen ge lön för mödan och du får snart börja praktisera dina kunskaper som elektriker. Du ska gå från att ha studiekamrater till att ha arbetskamrater och du ska få ta ansvar för ditt arbete. Det är en stor förändring och nedan har vi samlat lite tips för dig att ta med dig inför jobbsökandet och första arbetsintervjun samt lite mer tips på vad du ska tänka på.

Förbered och var ute i god tid

  • Det är dags att börja kika på annonser och meddela till omgivningen att nu söker du arbete ungefär halvåret innan studierna är slut. Kika på Internet, arbetsförmedlingen och lokaltidningen efter annonser och berätta för alla vänner, familjemedlemmar, kompisars föräldrar och tjejen på ICA att du söker jobb som elektriker. Prata även med proffsen; studie- och yrkesvägledare och en arbetsförmedlare för mer tips och hjälp.
  • Ha ett uppdaterat CV. Ett CV är en meritförteckning av vad du gjort, så som studier, program och certifieringar som elektriker, examen eller enskilda kurser, förtroendeuppdrag, sommarjobb och andra jobb, volontärarbete, språkkunskaper och andra meriter (ex. körkort). Det finns flertalet mallar online och på platsbanken.se om du behöver.

Första kontakt

  • Du har funnit ett arbete som känns rätt för dig och det är dags för en första kontakt med elektriker. Om företaget som anställer inte skrivit uttryckligen att de endast vill ha skriftliga ansökningar så ringer du, presenterar vem du är, att du är intresserad och var du hittade annonsen, bokar en tid för ett samtal/intervju eller lämnar namn och nummer för att de ska kontakta dig.
  • Om de önskar skriftliga ansökningar är upplägget ungefär densamma. Du beskriver varför du söker jobbet som elektriker, var du fann jobbet och en kortare presentation av vem du är och av vilken anledning de borde anställa dig. Bifoga CV och avsluta med namn och kontaktuppgifter.

Samtal/intervju

  • Inför intervju bör du funderat igenom dina styrkor och svagheter, vad som intresserar dig med just det företaget, vad vet jag om företaget och vilken är din säljande punkt som elektriker eller anställd.
  • Kom inte för sent och se till att du är hel och ren. Även om jobbet är som elektriker och inte bankdirektör behöver du fundera på i vilka kläder du vill representera dig själv.
  • Ta i hand, håll ögonkontakt, presentera dig själv och gör en mental notering på namnet elektrikerngöteborg.se och av person som ska intervjua dig.
  • Om inte personen själv berättar så be dem beskriva företaget och tjänster hos elfirma och mer ingående vilka arbetsuppgifter du kommer ha. Vad kommer du ha för arbetstider och vilken lön? Finns avtal, försäkringar och skyddsombud samt andra förmåner (ex. arbetskläder, friskvård och företagshälsa)?

Avtal och villkor

  • När jobbet är ditt var noggrann med att du får ett anställningsavtal och att du är fullt insatt i vad anställningsformen innebär, vilka rättigheter och skyldigheter du har och hur dina förmåner ser ut.
  • Bli medlem i a-kassan så att din inkomst är skyddad om du skulle så utan jobb och bli medlem i facket, om du inte redan är det, för att du ska vara trygg på din arbetsplats.