Parkett är ett snyggt golv som kan användas i de flesta rum (inte våtrum). Det är både slitstarkt och tidslöst. Men med tiden blir det slitet. Det kan uppstå små sprickor, fläckar osv. Behöver det betyda att man måste byta parketten? Nej inte nödvändigtvis.
Bucklor och tryckmärken
Om det uppstått små bucklor eller andra tryckmärken i parketten kan detta åtgärdas genom att lite fukt tillsätts till den del som har bucklan/märket. Genom att blötlägga området sväller parketten vilket gör att problemet kan försvinna. Om man vill förstärka effekten kan en fuktig trasa användas som läggs på området varpå den värms upp med ett strykjärn.
Hål och sprickor
Är det mindre hål eller sprickor kan detta åtgärdas genom att träpasta appliceras. Det ska däremot enbart användas vid mindre behov. Efter att träpastan har applicerats är det viktigt att lägga ytbehandling innan golvläggning stockholm så att den skyddas ordentligt.
Mindre repor
De minsta skadorna är nog repor. Är det inte så djupa repor räcker det med polering för att därigenom ”putsa” ner parketten kring repan. Kom även i detta fall ihåg att ha ytbehandling. Ett annat alternativ är att använda reparationsvax.
Större repor
Vid större repor räcker det inte med att polera för att dessa ska försvinna. Då behövs istället en golvslipning. Det behövs visserligen enbart göras precis vid repan för att denna ska ”försvinna” men i regel sker golvslipning över hela golvet eftersom man då får samma nyans över hela ytan.
Av de olika åtgärder som kan utföras för att snygga till parkettgolvet är golvslipning den svåraste. Med rätt verktyg och maskiner kan man utföra det på egen hand men många köper istället in tjänsten och låter ett företag utföra golvslipning (vilket kan ske med ROT-avdrag). Efter att en slipning skett måste golvet behandlas, vanligtvis med lack eller olja.
Önskar man hålla nere kostnaden kan golvslipning ske enbart på en begränsad yta. Men då krävs det i så fall att en större matta ligger på gränsen mellan det slipade och oslipade området. I annat fall kommer det se mycket fult ut.
Byta ut parketten
Sista steget är helt enkelt att byta ut parkettgolvet. Det sker framförallt om parketten har många stora skador. I annat fall är det inte ekonomiskt försvarbart då det är betydligt billigare att genomföra en golvslipning än att ta bort all parkett för att därefter ersätta den med nytt. Vad det kostar beror framförallt på hur stort golvet är samt vilken parkett som väljs.